GASTRİK BYPASS

Roux-enY yani gastrik bypass (Mide Bypass) olarak da adlandırılan, mideden küçük bir kese oluşturmayı ve yeni oluşturulan keseyi doğrudan ince bağırsağa bağlamayı içeren kilo verme amaçlı ameliyatdır. Gastrik bypasstan sonra, yiyecekler midenin küçük kesesine ve daha sonra doğrudan ince bağırsağa gidecek ve bu şekilde midenizin çoğu ve ince bağırsağınızın ilk bölümünü atlayacaktır.

Mide bypass ameliyatı, en sık uygulanan bariatrik (mide) cerrahi türlerinden biridir. Mide bypass ameliyatı, diyet ve egzersiz işe yaramadığında, kilonuz nedeniyle önemli sağlık sorunlarınız olduğunda yapılır.

Mide bypass ameliyatı, aşırı kilo vermenize ve yaşamı tehdit eden kiloyla ilgili sağlık sorunlarını azaltmanıza yardımcı olmak için yapılır: Yüksek tansiyon, Yüksek kolestorol, Gastroözofageal reflü hastalığı, Kalp hastalığı, Obstrüktif uyku apnesi, 2 tip diyabet, Felç, Kanser, Kısırlık… Mide bypass ameliyatı diyetinizi ve egzersiz alışkanlıklarınızı geliştirerek kilo vermek için çalışıp başarılı olamadıysanız yapılır.

Genel olarak, şu durumlarda Mide bypass ameliyatı ve diğer kilo verme ameliyatları sizin için bir tercih olabilir:

Vücut kitle indeksiniz (BMI) 40 veya daha yüksek ise (aşırı obezite),

BMI 39,9 (obezite) 35 ise ve tip 2 diyabet, yüksek tansiyon veya ciddi uyku apnesi gibi ciddi bir ağırlık ilgili sağlık probleminiz varsa. Bazı durumlarda, BMI’niz 30 ila 34 arasındaysa ve kiloyla ilgili ciddi sağlık sorunlarınız varsa, hekiminizin uygun gördüğü kilo verme ameliyatını olabilirsiniz.

Bununla birlikte gastrik bypass, aşırı kilolu olan herkes için değildir. Kilo verme ameliyatına hak kazanmak için belirli tıbbi kriterleri uygun olmanız gerekir. Uygunluğunuzu görmek için detaylı chec-up süreciniz olacaktır.

Daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek için obezite ameliyatına istekli ve hazır olmalısınız. Beslenmenizi, yaşam tarzınızı ve davranışınızı ve tıbbi durumlarınızı izlemeyi içeren uzun dönem takip planlarına katılmanız gerekecektir.

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, Mide bypass ameliyatı ve diğer kilo verme ameliyatları hem kısa hem de uzun vadede potansiyel riskleri taşır.

Cerrahi prosedürle ilişkili riskler, herhangi bir abdominal cerrahiye benzer riskler içerebilir, bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz; Aşırı kanama, Enfeksiyon, Anesteziye karşı olumsuz reaksiyonlar, Kan pıhtıları, Akciğer veya solunum problemleri, Gastrointestinal sisteminizdeki sızıntılar, Mide bypass ameliyatının daha uzun vadeli riskleri ve komplikasyonları şunlar olabilir; Bağırsak tıkanıklığı, Dumping sendromu, ishal, mide bulantısı veya kusmaya neden olabilir, Safra taşları, Fıtıklar, Düşük kan şekeri (hipoglisemi),

Yetersiz beslenme, Mide delinmesi, Ülserler, Kusma.

Ameliyatınızdan önceki haftalarda bir fiziksel aktivite programına başlamanız ve herhangi bir tütün kullanımını bırakmanız önerilir.

Sağlık durumunuza göre ameliyatınızdan hemen önce yeme-içme ve hangi ilaçları alabileceğiniz konusunda kısıtlamalarınız olabilir. Her konuda My Hospital Turkey’in profesyonel kadrosu size ücretsiz danışmanlık vermek için yanınızda olacaktır.

Mide bypass ameliyatı ameliyatınız başlamadan önce size genel anestezi verilecektir. Anestezi, ameliyat sırasında sizi uykuda ve rahat tutan bir ilaçtır.

Gastrik bypassınızın özellikleri, kişisel durumunuza ve doktorun uygulamalarına bağlıdır. Mide bypass ameliyatı çoğunlukla karındaki çok sayıda küçük insizyondan aletlerin yerleştirilmesini içeren laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Bazı ameliyatlar karnınızdaki geleneksel açık kesilerle yapılabilir. 

Mide bypass ameliyatında cerrah açık veya laparoskopik teknikle insizyonları yaptıktan sonra, midenizin üst kısmını keserek midenizin geri kalanını sızdırmaz hale getirir. 

Daha sonra cerrah ince bağırsağı keser ve bir kısmını doğrudan mide ile birleştirir. Yiyecekler daha sonra bu küçük mide kesesine ve daha sonra doğrudan ona dikilmiş ince bağırsağa gider. Yiyecekler midenizin çoğunu ve ince bağırsağınızın ilk bölümünü atlar ve bunun yerine doğrudan ince bağırsağınızın orta kısmına girer.

Bu işlemle iştah hormonu salgısı da azalarak ameliyat sonrasında hem daha az acıkacak hemde daha çabuk doyacaksınız.

Mide bypass ameliyatı genellikle iki saat sürer. Ameliyattan sonra, tıbbi personelin sizi izlediği bir uyanma odasında kendinize gelirsiniz.

Mide baypas ameliyatından hemen sonra mideniz ve bağırsaklarınız iyileşmeye başladığından sıvı alabilirsiniz. Daha sonra sıvılardan püre gıdalara yavaş yavaş değişen özel bir diyet planı izleyeceksiniz, yumuşak yiyecekler yiyebilir, ardından daha sert yiyeceklere geçebilirsiniz.

Ne kadar ve ne yiyip içebileceğiniz konusunda kısıtlamanız veya sınırınızı My Hospital Turkey uzman ekipleri ve doktorunuz size ameliyattan sonra bildirecek ve ömür boyu takip edecektir. Demir, kalsiyum ve B-12 vitamini içeren bir multi vitamin de dahil olmak üzere vitamin ve mineral takviyeleri almanızı önerecektir.

Ayrıca kilo verme ameliyatından sonraki ilk birkaç ayda sağlığınızı izlemek için sık sık tıbbi kontrolleriniz olacaktır. Laboratuvar testleri, kan tahlili ve çeşitli tahlillere ihtiyacınız olabilir. Bu tahliller için My Hospital Turkey ile ekstra bir ödemeniz çıkmayacaktır.

Vücudunuz Mide Bypass ameliyatından sonraki ilk üç ila altı ay içinde hızlı kilo kaybına tepki verirken aşağıdakiler de dahil olmak üzere değişiklikler yaşayabilirsiniz:

Vücut ağrıları, Grip olmuş gibi yorgun hissetmek, Üşümek, Kuru cilt, Saç incelmesi ve saç dökülmesi, Ruh hali değişiklikleri.

Mide bypass ameliyatı, uzun süreli kilo kaybı sağlayabilir. Kaybedeceğiniz kilo, ameliyat türünüze ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızdaki değişikliğinize bağlıdır. Fazla kilolarınızın yaklaşık %70’ini veya daha fazlasını iki yıl içinde kaybetmeniz mümkün olur.

Kilo kaybına ek olarak, Mide bypass ameliyatı, aşağıdakiler dahil, genellikle aşırı kilolu olmakla ilgili durumları iyileştirebilir veya çözebilir:

Kalp hastalığı, Gastroözofageal reflü hastalığı, Obstrüktif uyku apnesi, Tip 2 diyabet, Yüksek tansiyon, Yüksek kolestorol, Felç, Kısırlık.

Mide bypass ameliyatı, yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabilecek günlük rutin aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğinizi de geliştirecektir.

7 Gün 24 Saat yanınızdayız.
Doktorlarımız ve uzman kadrolarımız ile 7/24 online iletişime geçebilirsiniz.
Obezite cerrahisi ile ilgili tıbbi süreçler, ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalı, hangi egzersizleri yapmalıyım bunun gibi bir çok konuda bilgilere anında ulaşabilirsiniz.

Op. Dr. Mustafa Erol 1964 yılında Mersin’de doğdu. 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Devamı…

© 2021 Copyright Op. Dr. Mustafa EROL Tüm Hakları Saklıdır.

İletişim