MİNİ GASTRİK BYPASS

Midenin üst kısmı bir tüp şeklinde kalacak şekilde, midenin geri kalanından kesilerek ayrılır ve yeni mide, ince bağırsakların 150-200 cm lik kısmından sonrasına bağlanır. Midenin ve ince bağırsakların üst kısmının geri kalanı vücutta kalmaya devam eder ama sindirimde görev almaz. Bu işlem ile midenin iştah üretme hormonları da alındığı için açlık hissi de en aza iner.
Mide ve beyin arasında ki iletişim azaldığı için açlık hissi azalır, daha az yemekle doyulur.

İnce bağırsakların bir bölümü sindirimde görev almadığından, tükettiğiniz gıdalardaki kalorilerin daha azı emilir.
Ameliyattan 2 yıl sonraya kadar ki dönemde fazla kiloların %80 i verilir.
Mideden bir parça alınmadığı ve yok edilmediği için, geriye dönüş mümkün olur.
Cerrahi olarak daha kolay bir işlemdir.
Tip 2 diyabet ve yandaş hastalıklarda daha net sonuç alınır.
Geri kilo alma olasılığı daha düşüktür.
Sonrasında sıvı ile beslenme dönemi yoktur.
Reflü rahatsızlığı olan hastalar için uygun değildir.
Ameliyat sonrasında safra reflü rahatsızlığı oluşabilir.
Ömür boyu vitamin desteği alınmalıdır.

İnsüline bağımlı morbid obezlerin tedavisinde mini gastrik by-pass yöntemi tercih edilir. Diyabetik hastalarda, tüp mide ve klasik gastrik bypass ameliyatına göre daha etkilidir. Ayrıca ileri derecede obez veya tip 2 şeker hastalığının çok ön planda olan hastalarda mini gastrik bypass önerilir.
Önceden tüp mide / mide küçültme ameliyatı olup yıllar sonra yeniden kilo alıp tekrar morbid obez olan hastalar da genellikle tercih edilen yöntem mini gastrik bypassdır. Bu hastalarda mini gastrik bypass işlemi kolaydır ve komplikasyonu azdır. Zaten işlemin 1. aşaması (tüp mide) önceden yapılmıştır. İkinci aşama eklenecektir.

Olumlu sonuç elde etmek için hastanın doğru hasta olması gerekir. Hastaya göre uygulanacak ameliyat türleri değişkenlik gösterir.
Cerrah, endokrinolok, psikiyatr, kardiolog, göğüs hastalıkları uzmanı, anesteziyoloji-reanimasyon, genel cerrahi ve beslenme bölümlerinin doktorlarından oluşan bir ekip tarafından ameliyat kararı verilir
Ameliyat herşeyin çözümü değildir. Ameliyat sonrası sürecin bilinçli olarak yürütülmesi önemlidir. Obeziteye bağlı gelişen hastalıkların tamamı sadece ameliyat ile düzelmeyecektir.
Ameliyattan sonraki kilo verme sürecinde hasta kas kitlesini koruyup yağ dokusundan kilo verebilmek için, kendisine önerilen diyet ve egzersiz programını mutlaka uygulamalı, doktor takiplerine uzun dönemde de düzenli olarak devam etmelidir. Kaybedilen kilonun ömür boyu korunabilmesi için ise hasta öncelikle kendisini obeziteye götüren sebeplerin farkına varmalı ve sonraki yaşam tarzını bu gizli tehlikelerden kaçınacağı şekilde kökten değiştirmelidir. Bu konuda Op. Dr. Mustafa EROL her zaman yanınızda olacak ömür boyu size bu konuda beslenme danışmanlığı desteği verecektir.

Ameliyattan sonrası hastane yatış süresi 3-4 gündür. Hastalar genellikle ilk 1,2 gün yoğun bakım ünitelerinde tutulur. • Hasta işlemden 1 gün sonra mobilize edilir • 2-3 gün boyunca mide içine kateter (tüp) konabilir. • İlk 2 gün boyunca yemek mümkün olmayacaktır. Kaçak riski olmadığı takdirde 3. Günden sonra sulu gıdaya başlanır ve daha sonra püre veya yumuşak gıdalar ile devam edilir. • Ameliyat sonrası mide içeriğini boşaltmak için 2-3 günlüğüne burundan mideye bir tüp konabilir. • Kan pıhtısı oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için ayak ve bacaklara özel çorap giydirilir. • Kan pıhtıları oluşmasını önlemek için ilaç (heparin) verilir. • Ağrı için damar yoluyla ağrı kesici verilir Muhtemel komplikasyonlar Roux en Y Gastrik Bypass ameliyatına benzerdir. Emilim eksikliğine bağlı ortaya çıkan vitamin (B1. B6, B12, Folik asit, D) ve elektrolit (Fe, Ca) eksiklikleri Roux en Y Gastrik Bypass’a benzer fakat daha sıklıkla ve ortaya çıkar. Ameliyat sonrası dönemde vitamin ve mineral eksikliklerini önlemek amacıyla multivitamin (supradyn , pharmaton v.b.) verilir. Ayrıca hastalar her üç ayda bir kontrol edilerek vitamin ve mineral değerleri ölçülür. Eksiklik görüldüğünde ilave takviyeler yapılır

Ameliyattan sonrası hastane yatış süresi 3-4 gündür. Hastalar genellikle ilk 1,2 gün yoğun bakım ünitelerinde tutulur.
• Hasta işlemden 1 gün sonra mobilize edilir
• 2-3 gün boyunca mide içine kateter (tüp) konabilir.
• İlk 2 gün boyunca yemek mümkün olmayacaktır. Kaçak riski olmadığı takdirde 3. Günden sonra sulu gıdaya başlanır ve daha sonra püre veya yumuşak gıdalar ile devam edilir.
• Ameliyat sonrası mide içeriğini boşaltmak için 2-3 günlüğüne burundan mideye bir tüp konabilir.
• Kan pıhtısı oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için ayak ve bacaklara özel çorap giydirilir.
• Kan pıhtıları oluşmasını önlemek için ilaç (heparin) verilir.
• Ağrı için damar yoluyla ağrı kesici verilir

Muhtemel komplikasyonlar Roux en Y Gastrik Bypass ameliyatına benzerdir. Emilim eksikliğine bağlı ortaya çıkan vitamin (B1. B6, B12, Folik asit, D) ve elektrolit (Fe, Ca) eksiklikleri Roux en Y Gastrik Bypass’a benzer fakat daha sıklıkla ve ortaya çıkar. Ameliyat sonrası dönemde vitamin ve mineral eksikliklerini önlemek amacıyla multivitamin (supradyn , pharmaton v.b.) verilir. Ayrıca hastalar her üç ayda bir kontrol edilerek vitamin ve mineral değerleri ölçülür. Eksiklik görüldüğünde ilave takviyeler yapılır

7 Gün 24 Saat yanınızdayız.
Doktorlarımız ve uzman kadrolarımız ile 7/24 online iletişime geçebilirsiniz.
Obezite cerrahisi ile ilgili tıbbi süreçler, ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalı, hangi egzersizleri yapmalıyım bunun gibi bir çok konuda bilgilere anında ulaşabilirsiniz.

Op. Dr. Mustafa Erol 1964 yılında Mersin’de doğdu. 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Devamı…

© 2021 Copyright Op. Dr. Mustafa EROL Tüm Hakları Saklıdır.

İletişim