OPERASYON SONRASI BESLENME

Diyetin 1. Aşaması

– Ameliyat sonrası 1-2. günler (Berrak Sıvı Diyet)

Diyetin 2. Aşaması

– Ameliyat sonrası 3 -7. Günler (Tam Sıvı Diyet)

Diyetin 3. Aşaması

– Ameliyat sonrası 8-21. Günler (Yumuşak kıvamlı diyet)

Diyetin Aşaması

– Ameliyat sonrası 21. Gün – 3 ay (Yumuşak-Kat),

Diyetin 5 Aşaması

– Ameliyat sonrası 3. Ay sonrası

  • Taburcu olduğunuz gün diyet tedavinizdeki ilk gün kabul edilir
  • Ameliyat sonrası hastanede iken size berrak sıvı bir diyet verilecektir.
  • Sıvılar yavaşça yudumlanmalı, büyük yudumlar yapılmamalıdır.

Her 10 dakikada 20 cc ile başlanılmalıdır.

Şunlar içilebilir :

  • Su
  • Şekersiz bitki çayları, şekersiz çay
  • Kafein içermeyen sıvılar
  • Meyve suları ( özellikle yüksek potasyum içerdiği için elma suyu)
  • Haşlamaların suları(tavuk,danaeti,sebze)

Gazlı bir sıvı içmek midede gaz kabarcıklarının birikmesine neden olabilir bu nedenle tüketilmemelidir

 Hastaneden eve gidince, tam bir sıvı diyete devam etmelisiniz.

●      Gıdalar tamamen sıvı veya sıvı kıvamlı olmalı,  topak veya tohumları olmamalıdır.

●      Diyetiniz öncelikle protein ağırlıklı olmalıdır.

●      Bu bölümde sık sık küçük öğünler olabilir.

●      Lütfen yemekte küçük küçük yudumlar alın fakat tokluk hissetmeniz halinde veya basınç hissettiğinizde ara verin.

●      Ayrıca öğün aralarında berrak sıvılar alabilirsiniz.

  • Düşük yağlı süt ya da kefir
  • Protein shake ve/veya protein tozları
  • Et suyu
  • Tavuk suyu
  • -Sebze suyu
  • Light Yoğurt
  • Çay
  • Bitki çayları
  • Eğer tolere edebiliyorsanız ameliyat sonrası yumuşak kıvamlı diyete geçin.
  • Eğer tam sıvı diyeti tolere edemiyorsanız 8. günden sonra da 3-7 gün diyetine devam edin.  .
  • Bu dönemde alınacak tüm gıdalar yumuşak kıvamda (bebek mamaları gibi) olmalıdır.
  • Gıdaların yağ ve şeker içeriği düşük olmalıdır.
  • Gıdalar çok iyi çiğnenmeli ve yemek yavaş yavaş yenmelidir.
  • 8.gün yumuşak peynir başlanabilir
  • 12.gün ezogelin/mercimek çorbasına başlayabilirsiniz
  • Bunun için tüm gıdalar blender’dan geçirilmelidir. Sebze püreleri ve çorbalar ETSİZ OLMALI
  • 15.gün yumurtaya başlanabilir(haşlanmış veya sütle çırpılmış olarak) tüketilebilir
  • 15.gün et, tavuk, balık çorbalarda ve sebzelerde kullanılabilir.(Blenderize edilmiş olarak)
  • Su içerken
  • Yemek ile birlikte su içmeyin.
  • Yemekten önce 30 dakika su içmeden bekleyin
  • yemekten 30 dakika sonra sıvılara devam edin.
  • Tüm 1, 2 ve 3. aşama gıdalar
  • Protein Zengin Gıdalar:
  • Derisiz tavuk göğsü
  • Balık filetosu (somon, ton balığı, pisi balığı, vb.)
  • Hindi, Konserve veya vakumlanmış ton balığı, somon, tavuk
  • Peynir  (Süzme peynir, Düşük yağlı peynir)
  • Düşük yağlı yoğurt
  • Yumurta
  • Fasulye (beyaz, pinto, siyah, barbunya, vb.)
  • Yulaf
  • Sebzeler – Taze, dondurulmuş veya konserve pişmiş yumuşak

*Brokoli                       *Ispanak                     *Taze fasulye                                     *Havuç                       *Karnabahar

  • Meyve – taze, dondurulmuş (şeker ilavesiz), meyve suyu

*Armut                        *Şekersiz elma suyu              *Şeftali

*Mandalın                   * Portakal

Proteinler de canlı organizmaların temel bileşenlerindendir ve hücrelerin içindeki her süreçte yer alırlar. Çoğu protein metabolizma için yaşamsal bir role sahiptir. Bedensel işlevlerimizi sürdürmek için her gün yeterli miktarda kaliteli protein tüketmemiz gerekmektedir

Ağırlıklı olarak et ürünleri ve soya gibi bitkisel ürünlerde bulunan protein saçtan tırnaklara tüm hücrelerimizin işlevsel ve yapısal bir bileşenidir. Suyun ardından, bedende en çok bulunan molekül proteindir. Protein kaslarımızda, cildimizde, kemiklerimizde, saçımızda, bağışıklık sistemimizde ve bedenimizin tüm diğer kısımlarında bulunmaktadır.

 

Protein, beslenmemizin önemli bir parçasıdır.  İnsan vücudu protein sentezi için yaklaşık 20 farklı aminoaside ihtiyaç duyar. Bunlardan 8 tanesi elzemdir, yani vücutta sentez edilmemektedir. Bunlar: izolösin, lösin, lizin, meti-onin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin’dir. Bir de histidin aminoasidi bulunmaktadır, bu aminoasidin elzem olup olmadığı araştırılmaktadır. Onbir  elzem olmayan(DAA)aminoasit bulunmaktadır.

Elzem aminoasitler(IAA) vücut dışındaki kaynaklardan alınmalıdır. Bir besindeki protein elzem aminoasitleri bize sağlıyorsa, bu protein “tam protein” olarak adlandırılır. Eğer bütün elzem aminoasitleri sağlamıyorsa, eksik protein olarak adlandırılır. Hayvansal kaynaklı besinlerde neredeyse tüm esansiyel aminoasitler bulunur, ancak bu bitkisel kaynaklı besinler için söz konusu değildir.

Bütün et ve diğer hayvansal ürünler tam protein kaynağıdır. Bu ürünler arasında sığır eti, kuzu eti, kümes hayvanları, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta (tam proteinlerin en iyi kaynağı), süt ve süt ürünleri yer almaktadır. Hububat, meyve ve sebzelerdeki proteinler “eksik proteinler” olarak kabul edilirler. Bitkisel proteinler bütün elzem aminoasitleri içermek ve tam protein oluşturmak için kombine edilebilirler

Günlük protein alımı  kilogram başına 1-1.2 gr olmalıdır.Obezite cerrahisi olan kişilerin günlük alınan kalori miktarında ve protein miktarında azalma olmaktadır.İlk 15 gün süt ve yoğurt dışında hayvansal kaynaklı protein alımı olmadığı için dışarıdan protein alınması son derece önemlidir.İçeriği IAA olan protein takviyelerini tercih etmeniz gerekmektedir. Ayrica “protein sindirilebilirliği düzeltilmiş  aminoasit skoru”(PDCAAS) 100 olması gerekmektedir.Bu PDCAAS değerine göre yumurta beyazı, kazein ve izole soya proteini 1.00 tam değer ile en kaliteli proteinler arasında yer almaktadır. Bu değerlendirmeye göre kırmızı et 0.92; bezelye unu 0.69; tam buğday ise 0.40 protein değerine sahiptir.

  • İzole whey protein olması önemlidir. Biyolojik etkinliğine zarar vermeden laktoz, yağ gibi maddelerden arındırılmış oldukları için daha yüksek oranda protein içerirler. Laktoz içermedikleri için rahat sindirilirler.Elzem olan ve olmayan tüm aminoasitleri içerirler
  • Whey protein konsantresi içeriğinde laktoz vardır. Süt alerjisi ve laktoz intoleransı olan veya gaz problemi yaşayan kişilerde hassasiyet yaratabilir. İçeriğindeki protein miktarı %29 ila %89 arasında değişmektedir.
  • Kollejen bazlı protein takviyeleri vücudun ihtiyacı olan elzem aminoasitleri içermedikleri için tercih edilmemelidirler.
  • 1 ölçek whey proteinde ortalama 23-25 gr protein içermelidir.

Obezite cerrahisinden sonra günde 60-80 gr protein alınması çok önemlidir. Günde 2 ölçek protein takviyesi(süt ile hazırlanmış) 60 gr protein alımı sağlamaktadır. Özellikle ilk 15 gün tüketime önem vermek gerekmektedir.15 gün sonrasında günlük beslenmemize yumurta, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı gıdalar  ilave edileceği için protein desteğine gerek kalmayabilir.Diyetisyeninize danışarak sizin için en doğru beslenme önerilerini öğrenebilir ve uygulayabilirsiniz.

7 Gün 24 Saat yanınızdayız.
Doktorlarımız ve uzman kadrolarımız ile 7/24 online iletişime geçebilirsiniz.
Obezite cerrahisi ile ilgili tıbbi süreçler, ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalı, hangi egzersizleri yapmalıyım bunun gibi bir çok konuda bilgilere anında ulaşabilirsiniz.

Op. Dr. Mustafa Erol 1964 yılında Mersin’de doğdu. 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Devamı…

© 2021 Copyright Op. Dr. Mustafa EROL Tüm Hakları Saklıdır.

İletişim