SAĞLIK TURİZMİ

İnsanların tedavi olmak amacıyla ikamet ettikleri ülkeden, kaliteli ve görece daha ucuz hizmet alabilecekleri başka ülkelere seyahat etmelerine Sağlık Turizmi denir. Bu seyahatte, tedavi amaçlı giden kişiye de sağlık turisti denir. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca hasta her yıl, sağlığına kavuşmak için başka ülkelere gitmekte, bu yönelim de sağlık turizmi sektörünü oluşturmaktadır.

Dünyada sağlık turizminin gelişmesine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • Sağlık hizmetinin ikamet edilen ülkede pahalı olması
  • Daha kaliteli ve daha kısa sürede sağlık hizmeti alma isteği
  • Tedavi için bekleme sürelerinin uzun olması
  • Yapılacak tedavinin sigorta kapsamı dışında olması
  • Tedavinin sağlık otoritelerince onaylanmamış olması
  • Yapılacak tedavinin gizlilik gerektirmesi

Önceki yıllarda gelişmekte olan ülkelerdeki hastalar kendi ülkelerinde bulunmayan tedaviler için ileri teknolojiden yararlanmak ve daha kaliteli sağlık hizmeti almak amacıyla gelişmiş ülkelere doğru seyahat etmekteydi.

Son yıllarda ise bu durum tam tersi yönde bir ivme kazanmıştır. Birleşik Devletler, Kıta Avrupası ve İngiltere gibi, sağlık sigortasının pahalı olduğu, bazı önemli tedavilerin sigorta kapsamı dışında kaldığı, çeşitli tedaviler için uzun bekleme sürelerinin olduğu ya da alternatif tedavi yöntemlerinin az olduğu ülkelerdeki sağlık turistleri Türkiye başta olmak üzere Hindistan, Tayland, Malezya, Singapur, Güney Kore, Kosta Rika gibi gelişmekte olan ülkelere tedavi olmak amacıyla seyahat etmektedir.

Sağlık turizminde, belirli sağlık hizmetleri için başka bir ülkeye gitmek, bulunduğu ülkeye ve tedavi türüne göre hastaya %60 ile %80 oranlarında fiyat avantajı sağlayabilmektedir. Sağlık turistleri, tedavi olmak amacıyla gidilecek ülke ve sağlık kuruluşunu seçerken, kaliteli hizmeti uygun fiyata ve kısa zamanda almayı göz önünde bulundurmaktadırlar. Buna göre, sağlık kuruluşunun uluslararası akreditasyona sahip olması (Joint Commission International JCI ve TEMOS gibi), fiyat avantajı sağlaması ve bekleme süresinin kısa yada hiç olmaması sağlık turistleri için en önemli üç kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye sahip olduğu kaliteli sağlık kuruluşları, güçlü altyapısı ve uzman hekimleriyle sağlık turizminde öne çıkan ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye’ye birçok ülkeden birkaç saatlik uçuşla ulaşılabilmesi, tedavi hizmetlerinin uygun fiyata sunulması ve turistik zenginliğin olması sağlık turizminin gelişiminde rol oynayan önemli faktörlerdir.

Türkiye’ye en çok hasta Almanya, Türk Cumhuriyetleri, Bulgaristan, Romanya ve Irak gibi komşu ülkelerden gelmektedir. Sağlık turisti sayısının yıllara göre artış göstermesi, ülkemizin sağlık turizminde bilinirliliğinin artışıyla doğru orantılıdır. Ülkemize gelen sağlık turistleri tedavi başına ortalama %50 ile %65 oranında bir fiyat avantajı sağlamaktadırlar. Türkiye, 44 adet JCI akreditasyonuna sahip hastanesiyle diğer ülkelere kıyasla Dünya’da ilk sıralarda yer almaktadır. Hastane kalitesinin akreditasyonu, tedavinin sıra beklemeden zamanında yapılabilmesi ve tatil imkânlarının çeşitliliği Türkiye’yi güçlü kılan unsurlardır.

Genel Cerrah Dr. Mustafa Erol, Obezite Cerrahisi alanında Türkiye’de operasyon geçirmek isteyen sağlık turistlerinin yoğunlukla tercih ettiği bir hekim olmayı sürdürmektedir. medicalfly Sağlık Turizm Şirketi ile yakın işbirliği sayesinde başta Kıta Avrupası ve İngiltere olmak üzere her yıl yüzlerce yabancı hastanın kendilerine en uygun cerrahi alternatif ile sağlıklarına kavuşmasını sağlamaktadır.

7 Gün 24 Saat yanınızdayız.
Doktorlarımız ve uzman kadrolarımız ile 7/24 online iletişime geçebilirsiniz.
Obezite cerrahisi ile ilgili tıbbi süreçler, ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalı, hangi egzersizleri yapmalıyım bunun gibi bir çok konuda bilgilere anında ulaşabilirsiniz.

Op. Dr. Mustafa Erol 1964 yılında Mersin’de doğdu. 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Devamı…

© 2021 Copyright Op. Dr. Mustafa EROL Tüm Hakları Saklıdır.

İletişim